Biserica "Sf. Eftimie" - Fundenii Doamnei


Categorie: Biserici ortodoxe
Perioada: 1699
Importanta: A
Cod LMI: IF-II-m-A-15285
Adresa: Şos. Fundeni 138
Localitate: sat FUNDENI; comuna DOBROIEŞTI
Judet: Ilfov
Regiune: Muntenia

Imagini

Biserica Biserica

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

Silvia Colfescu - Bucuresti: ghid turistic, istoric, artistic - Vremea, 2009 / 03-Jan-2010

      Monumentul respectă planul tradiţional triconc, cu turlă pe naos şi turn clopotniţă pe pronaos. Deasupra soclului, faţadele sunt acoperite cu o primă friză din panouri polilobate, decorate cu motive vegetale, în forme ce amintesc de miniaturile persane. Un brîu alcătuit din ciubuce în formă de funie, având în mijloc un ciubuc lat, decorat cu solzi, separă friza de jos de cea mediană, principală, alcătuită din 17 panouri dreptunghiulare, decorate cu motive care se repetă simetric pe faţadele de sud şi de nord: imaginea unui palat persane stilizat, fântână etajată cu chiparoşi, trandafiri şi păuni, vase cu buchete de flori şi furnze. Un alt brâu similar celui de jos, separă friza mediană de registrul superior, împodobit cu medalioane rotunde decorate cu motive vegetale, separate de chiparoşi.

    Pridvorul  cu arcade trilobate, sprijinite pe coloane de piatră, ornamentate cu vrejuri, este bogat decorat cu motive florale împletite (pe spaţiile dintre arcade şi arhivolte) şi cu medalioane polilobate (pe friza superioară).
     Decoraţia exterioară este îndrudită cu cea a monumentelor de arhitectură civilă brâncovenească, în special cu cea a palatului de la Potlogi; se presupune că acelaşi meşter ar fi lucrat la împodobirea ambelor edificii.
     Portalul este bogat ornamentat, în stil baroc. În interior se păstrează picturi murale remarcabile, executate de meşterii din atelierul lui Pârvu Mutu.
 

Extras din:

Colfescu, Silvia - Bucureşti: ghid turistic, istoric, artistic, Bucureşti, Vremea, 2009 [►] 

emilia / 20-Jun-2009

  Biserica "Sf. Eftimie" - Fundenii Doamnei a fost construita in anul 1699 de spatarul Mihail Cantacuzino.
Datorita remarcabilei decoratii in stuc a fatadelor, reprezinta una dintre cele mai frumoase ctitorii ale sale. (vezi manastirile Sinaia, Coltea)
Monumentul a fost restaurat in anul 1860 de catre Maria Ghica - Doamna, de la aceasta data numindu-se Fundenii Doamnei.
Construit in stilul artei persane, lacasul este unic in tara noastra.
 ( dupa "Popasuri in imprejurimile Bucurestilor" de Gh. Graur Florescu )